Ett nytt år

Til dere som stikker innom bloggen min – jeg ønsker dere et riktig godt nytt år!! Vi vet jo alle at året vil by på både gode og mindre gode dager, men jeg ønsker dere så mange gode dager som mulig – dager fylt med det som gir dere glede og energi, påfyll og mening.

Jeg vet godt hva jeg ønsker meg for 2016, og kommer til å jobbe hardt for å få det til. Mer om det lengre ned på siden. Men akkurat nå er jeg fylt med stor takknemlighet over hva førjulstiden, julen og nyttår har bragt med seg – kanskje nettopp fordi det står i stor kontrast med hvordan jeg hadde det i fjor. Jeg er takknemlig over alle fine stunder jeg har hatt sammen med familie og venner, god mat og hyggelig selskap. For at jeg fikk lov til å feire julaften sammen med en flott familie, og for en utrolig morsom nyttårsaften. Jeg har fått se glede og forventning hos datteren min, og sammen har vi kunnet glede oss over morsomme aktiviteter, en fin romjul og en veldig fin nyttårsfeiring.

Krevende dager og emosjonelt stress

Selv om det har vært en fantastisk jul så har det også vært dager hvor jeg har vært utslitt og kjent alle faresignalene på kroppen slik at jeg har anntatt at nedturen og et nytt kollaps ville komme. Men så har jeg klart å karre meg opp igjen, og kommet meg helskinnet gjennom en både travel og emosjonelt krevende tid. For jul og nyttår er en hyggelig, morsom og fantastisk tid, men (for mange) også vanskelig. Og de vonde og vanskelige følelsene er slitsomme å skulle håndtere.

Jeg tror at selv om ME er en fysisk sykdom så er det mange ME-pasienter som blir vel så sliten av emosjonelt stress og påkjenninger som fysiske anstrengelser. Derfor er det å håndtere det problematiske emosjonelle stresset så viktig, men også vanskelig. For vi styrer ikke omgivelsene våre. Hvis det emosjonelle stresset kommer utenfra må vi lære oss teknikker til å håndtere det på en god måte allikevel. Det blir et av mine viktigste områder å jobbe med i 2016. Men først tilbake til akkurat nå!!

I år vs. i fjor

Nyttårsaften i år var både hyggelig og morsom, og helt spesiell. Nettopp fordi det var en så stor kontrast til nyttårsaften i fjor. Da lå jeg alene på et mørkt rom, for syk til å sitte oppe og dessuten med et nokså tomt kjøleskap. Smertene og feberen rev i kroppen, og fyrverkeriet som smalt utenfor huset føltes som smertefulle stikk i hodet. Jeg lå i senga med ørepropper og ønsket bare at dagen og kvelden skulle ta slutt. Året som svant hen hadde vært vanskelig, og det ante meg at det nye året ikke ville bli noe bedre. Slik lå jeg i to uker før jeg klarte å karre meg på beina igjen, og da hadde jeg fått tid til å tenke og kjenne etter hvordan det stod til både kroppslig og emosjonelt, og hva jeg ønsket å endre på i året som kom. Det har jeg jobbet videre med gjennom hele året som gikk, og er på et helt annet sted nå enn for 12 måneder siden.

I år var nyttårsaften preget av glede, latter, god mat i normal sittestilling ved et bord, og med noen få men feststemte og pyntede gjester. Ok, jeg var sliten og det var godt å legge seg da det nye året var behørlig ønsket velkommen. Men jeg hadde vært frisk nok til å lage mat, til å være oppe og kose meg hele kvelden. Og nyte gleden hos barna og det å få være sammen med hyggelige mennesker. Og det var en fantastisk fin opplevelse som gir gode minner og som gjør at jeg går det nye året mye lysere i møte dette året.

Året som gikk, og året som kommer

Nyttårsdagene er fine for refleksjoner rundt hva som har vært, og hva som kommer. Vi sitter der med en følelse av nye, rene ark som kan fylles i løpet av det neste året. Selvfølgelig kan vi le og riste litt på hodet av nyttårsforsetter og alle forhåpninger om et lykkelig nytt år, men vi trenger kanskje disse dagene til å oppsummere hvor vi står i livet og hvor vi ønsker å være.

Hva skjedde i 2015, og hva valgte vi å fylle dagene våre med? Hva ønsker vi å legge bak oss eller endre, og hva ønsker vi mer av?

Jeg har en pose med saker som jeg er i gang med å kvitte meg med, og dermed få plass til å fylle opp med gode ting. Fordi jeg har hatt til sammen 5 horisontale uker dette året hvor det ikke har vært mulig å gjøre noe annet enn å tenke så har jeg hatt god tid på meg til å sortere ut det jeg ikke lenger vil ha i livet mitt, og flytte fokus på hva det er som skal til for å gjøre livet bedre. Det er kjedelig å ligge utslått, alene og syk uten å kunne gjøre noe som helst, men det gir meg en gylden anledning til å tenke, reflektere og kjenne etter. Hvordan påvirker omgivelsene meg? Hvor i kroppen sitter spenningene som stjeler energi, hvordan løsne opp – og hva er det som har skjedd i ukene før kollapset som gjorde at jeg ble syk? Hvordan kan jeg fylle livet mitt med mer glede, kjærlighet og det som gir meg energi? Hvordan gjøre dagene og livet så bra som mulig for meg og de rundt meg, med de forutsetningene som akkurat jeg har?

Livets vei

Jeg har fortsatt en lang vei å gå, og jeg gleder meg til å gå den veien. For det er jo det som er livets vei – å hele tiden gjøre erfaringer som får en videre. Men jeg har erfart og skjønt en god del ting dette året som gjør at jeg kan ta nye og annerledes valg. Som gjør at jeg ser mer positivt på fremtiden til tross for at det nettopp er naiviteten og min ukuelige tro på menneskene som har fått seg en knekk. Men man kan ikke leve etter en illusjon – man må av og til realitetsorientere seg og justere kursen. Og når man finner ut at verden ikke er som man hadde håpet og tenkt så er det på tide å lage nye verdensbilder, levemønstre og planer. Grenser må gås opp og gjøres tydelige, og energien må brukes der det er hensiktsmessig.

Samtidig med at illusjoner har blitt brutt og naiviteten er borte så er jeg så heldig å ha fått se det motsatte. Mange nye bekjentskaper har kommet i løpet av dette året. Gamle relasjoner har blitt dypere og sterkere, og jeg vet at det er masse glede, lys og kjærlighet der ute bare man åpner opp og ser etter 🙂

I det nye året så ønsker jeg meg enda mer lek og latter og morro, og så mye friluftsliv som mulig. Gå innover en snødekt skog eller en vidsrakt vidde, og suse nedover slalombakkene i Hemsedal for første gang på minst 15 år. Det er det jeg ønsker meg i 2016. Sitte og stirre inn i flammene på enda flere bål og se enda flere solnedganger. Gi plass og rom til kreativitet, lese, skrive og ta bilder. Spise gode måltider med venner og ha fine, morsomme samtaler som gjør godt. Puste, kjenne gleden bruse og være sammen med mennesker som gir meg påfyll og glede. Få lov til å bety noe for andre, og se og akseptere mennesker som de er. Prøve å bli et bedre menneske, og hjelpe til der det trengs.

Det er mine nyttårsønsker. Jeg ønsker deg lykke til med dine – og håper inderlig at du får mange, mange flotte dager i det nye året fylt med det som akkurat du ønsker deg aller mest 🙂


2 kommentarer om “Ett nytt år

  1. Du skriver så godt, Anne Gry! En fryd å lese. Et herlig innlegg. Det er imponerende å se hva du har fått til i 2015, og jeg gleder meg til å se hva 2016 bringer!

    Likt av 1 person

  2. Tusen takk!! Å få ros av en (eks)-journalist er veldig stas 🙂 Dette blir et spennende år for oss begge, Ingvild – spennende og krevende. Gleder meg til å gå året ved siden av deg 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s