Bonusdager

Noen dager blir annerledes enn vi hadde tenkt. Et barn som er for sykt til å gå på skolen gjør at det blir hjemmedag med lek, kos og film istedenfor skole og husarbeid. Et avlyst møte gir en plutselig følelse av en fridag, og en mulighet til å gjøre akkurat som man vil. Det er hva jeg kaller bonusdager.

I går var en slik dag. Møtet som jeg skulle på ble avlyst pga. sykdom, og jeg hadde en tom dag i avtaleboka. Da hadde jeg plutselig valgets kval. Skulle jeg skjerpe meg og få unna alt husarbeidet som har hopet seg opp i det nye året, sortere papirer og få orden på det som synes som et evigvarende kaos?

Jeg satte meg ned med en kaffekopp og kjente at kroppen absolutt ikke var med på hverken husarbeid eller en stor mengde papirsortering. All gutsen og energien fra førjulstiden var borte, og det var bare å innse at det kom til å bli en rolig dag. Å presse seg når formen er slik er ikke lurt, da kan det fort bikke over i et alvorlig kollaps som både jeg og de rundt meg må lide under.

Men trenger en sliten kropp og et hode som ikke helt henger med på alle utfordrningene i livet bety at dagen blir kjip? Jeg bestemte meg for at jeg skulle gjøre det beste ut av situasjonen, og lage meg en ordentlig kosedag. Det er jo iskaldt ute, og jeg strever med å få varmen i kroppen. ME kan føre til et litt merkelig problem med å regulere temperaturen, så jeg blir gjerne kokende varm med feber når jeg er syk, og fryser til en stiv istapp når kulda setter inn og må faktisk tines opp i badekaret. Lag på lag med ull hjelper ikke, jeg fryser uansett, og kulda setter seg bokstavelig talt i beinmargen.

Nå er det iskaldt ute, og litt kaldt inne også, så istapp – stadiet er påtrengende og absoluttt følbart. Derfor tok jeg et varmt bad for å tine meg, koble helt ut og nullstille meg – ikke møte men hjemmedag med kos. Deretter tente jeg opp i peisen, lagde meg en varm kopp te, fant mormors gamle strikkede pledd og rigget meg til i sofaen med gaver som jeg har fått de siste dagene av snille venninner. Her er det jeg tok med meg:

IMG_1527.JPG

Deilige sjokoladekuler fra Frankrike som lever sitt kortvarige liv i en vakker boks som kommer til å få et mye lengre liv i mitt kjøkken, og en nydelig, liten bok av Heidi Gellein som heter «God nok». Det ble mitt selskap sammen med flammene i peisen og deilig te. Ingen dårlig dag, og jeg kunne virkelig kjenne at jeg kooooste meg!!

Etter hvert hørte jeg på noen gode programmer på radio, fin musikk og avsluttet dagen med en fin film i senga – godt inntulla i en varm dyne. Dagen hadde blitt fin, tross alt, og jeg sov søtt i 11 timer og våknet opp til en ny dag i dag. En dag som jeg har en viss mulighet til å bestemme hvordan skal bli.

Visse fakta er uomtvistelige, som at jeg er for sliten til å gjøre en hel del ting. Men det er også mye jeg kan gjøre. Og jeg har ansvar for å sørge for at mine dager, og mitt liv, blir så bra som mulig. Og jeg tror også at lykke er noe jeg i stor grad selv er ansvarlig for. Så jeg velger at dette skal bli en bra dag selv om den ikke blir slik som jeg innerst inne håpet. Akkurat nå skulle jeg vært på vei til vinkveld med venninner, men det kjenner jeg at jeg ikke orker

Det er ikke alltid livet er enkelt, og jeg skulle selvfølgelig ønske at jeg hadde masse energi akkurat nå til både å få orden på husarbeidet, gå tur og treffe venner.
Men ok, så får jeg gjøre det beste ut av kvelden allikevel. Spise sunn og god mat, høre på musikk som jeg liker og som jeg vet at jeg blir i godt humør av, se en god film og kose meg foran de varmende flammene fra peisen.

Og ikke minst – akkurat nå sitter jeg og gjør noe som gir meg masse glede – jeg skriver!! Det er ikke til å kimse av, for det er bare under 7 mnd. siden jeg begynte med akkurat det. Rett før jul fylte bloggen min 6 mnd., og før bloggen så skrev jeg ikke i det hele tatt. Det er faktisk et kjempestort fremskritt. Hurra for alt som vi orker, og alt som vi får til!! Bedre å ha fokus på det, og kos og glede, enn alt det andre man føler at man skulle og burde ha gjort. Og hvis noen kommer på overraskende besøk i løpet av helgen så får de, og jeg, tåle at jeg ikke prioriterte å støvsuge i dag heller. Jeg vil faktisk heller kose meg, og samtidig føle at jeg er god nok.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s